Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice
První částí exkurze byla návštěva muzea, jehož expozice nás seznámily s vývojem výroby českého cukru, který se proslavil a prosadil v celém světě. V kombinaci s návaznými obory - šlechtěním a pěstováním cukrové řepy jako suroviny pro výrobu cukru a s výrobou lihu - podávají muzea ucelený obraz, který dosud v naší republice chyběl. Expozice historie města informace a vsazuje je do širšího společenského kontextu vývoje regionu. Není náhodou, že se muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství otevřelo právě v Dobrovici. Právě oblast okolo Dobrovice je kolébkou pěstování cukrové řepy na našem území a cukr se zde vyrábí nepřetržitě od roku 1831.
Druhou částí exkurze byl výukový program Po stopách renesance, velmi vhodně vybraný právě pro žáky 3. ročníku stavebního oboru.
Návštěvy Dobrovických muzeí se společně se žáky naší školy zúčastnili i žáci spolupracující ZŠ Komenského Děčín.
Exkurze se uskutečnila v rámci projektu IKAP B Ústeckého kraje. Finanční náklady byly hrazeny z tohoto projektu.